Terugblik winter 2010-2011 (W2011)

W2011 werd gekenmerkt door een koude december en vrij zachte januari en februari maanden die het gemiddelde uiteindelijk op 2,9°C deed afklokken. Daarmede lag die iets onder de normaal van 3,6°C. Twee korte koudegolven manifesteerden zich waarbij de eerste eind november al begon, dat was ook alweer geleden van 1985, en de tweede eindigde net na Kerst. Het gevolg was zelfs een prachtig witte Kerst met pakken sneeuw voor een groot deel van ons land (de Westhoek kwam er helaas eerder bekaaid vanaf), en dat was toch wel het orgelpunt want ook alweer 46 jaar geleden. Het is maar de vraag of we zulks de komende generaties ooit nog eens mogen meemaken want het is en blijft toch wel een uitermate zeldzaam verschijnsel en met het verder opwarmend klimaat doet zelfs het ergste vermoeden dat dit nooit meer zal gebeuren. Niettegenstaande de donkere toekomst mogen we nu als winterliefhebber zeer tevreden zijn dat we gedurende twee opeenvolgende winters sneeuw van betekenis hebben gehad. Het aantal sneeuwdagen was anno 2010 (januari, februari, maart, november en december) volgens het KMI zelfs de hoogste ooit gemeten sinds 1901. Het kan dus toch nog echt winteren !