Update 29/07 om 1200 uur

De modeluitvoer die de voorbije 2 dagen bedroevend slecht scoorde wat betreft locatie en zelfs hevigheid van buien stelt ons ook op zondag niet helemaal gerust over de kansen van “significant” onweer of niet, laat staan de locatie ervan. Feit is dat er tegen de avond een hoogtetrog nadert, maar de koudste bovenluchten passeren pas na middernacht en in feite krijgt ons land slechts het staartje van hetgeen over Nederland passeert. Vanaf de wat latere namiddag zou de thermiek er wel in slagen om vooral in het binnenland enkele buien los te peuteren waarvan de toppen volgens bijvoorbeeld UKMO en GFS in Vlaanderen zouden kunnen doorstoten tot een hoogte van rond de 8 km hoogte. Daar heerst een temperatuur van rond de -30°C en dat zou inderdaad moeten volstaan om ook onweersverschijnselen te trigeren. Echter bijvoorbeeld Hirlam ziet die toppen in Vlaanderen een stuk lager, hooguit tot 5 km met temperaturen van rond de -10 à -15°C waarbij onweersverschijnselen dan vrij onwaarschijnlijk zijn. Enkel over de Ardennen kan lokaal tot 8 km inzitten, dan weer wel gunstig voor de onweerskansen. Langs de kust is het pas ‘s avonds, als de trog nadert, dat er ook buien zouden kunnen opduiken, toppen ook reikend tot rond de 8 km. Maakt het er dus niet eenvoudiger op om een locatie aan te duiden. De kansen lijken 50% dat landelijk de kaap van 50 ontladingen gehaald kan worden. Zware verschijnselen lijken gezien de eerder beperkte CAPE / schering er niet meteen in te zitten. (Enkel DLS is met rond 30 kt redelijk sterk te noemen = goeie organisatie der buien). Rukwinden volgens de Ivens methode hooguit 30-35 kt, en de diameter van de hagel blijft volgens de Fawbush-Miller methode ook ver onder de 2 cm.