Update 26/07 om 2230 uur

Nacht van vrijdag op zaterdag trekt een thermisch laag van zuidwest naar noordoost, meest vermoedelijke koers is over de Ardennen, en dat is een interessante trigger om de potentiële labiliteit reikend tot de tropopauze (zo’n 13 km hoogte), vrij te krijgen. Want de luchtmassa wordt in de loop van vrijdag stilaan vochtiger maar vanaf de grond hebben we 31°C nodig om buien te trigeren. Dat wordt dus vrij moeilijk, maar geïsoleerd is het niet onmogelijk, meest aantrekkelijke gebied is dan uiteraard Limburg of Kempen. Vrijdagochtend en voormiddag passeert al een convergentielijn, maar hierop lijkt de activiteit eerder beperkt: er kan vooral over het westen mogelijks al een bui (al dan niet met donderslag) vallen uit de Altocumulus castellanus. Maar het zal dus vooral vanaf de (late) avond zijn dat de dynamische trigger van de thermische depressie vuurwerk zal geven, best letterlijk te nemen, want de bliksemfotograaf in België zou er eindelijk wat aan kunnen hebben vermits de wolkenbasis redelijk hoog zou moeten zijn en er nog een vrij forse CAPE van >1500J/kg zou moeten zijn. Zware onweersverschijnselen lijken eerder beperkt gezien de vrij zwakke schering, dit zowel in richting als snelheid. Supercellen lijken dus slechts een marginale kans te maken, multicellen des te meer en gezien de dikke CAPE zullen het dito dikke buien mogelijks een MCS, of MCS-achtig van vorm. Ivens methode convectieve rukwinden komt niet verder dan pakweg 30-35kt, in een downburst kan dat 10-15kt hoger zijn. Grote hagel lijkt volgens de Fawbush-Miller methode best mogelijk, 2 à 4 cm doorsnede als richtgetal, maar dat blijven uiteraard altijd uitermate geïsoleerde verschijnselen.

Geopteerd werd om (voorlopig) een kleine kans te geven op zware verschijnselen met normaliter geen grootschalige schade, maar wel geïsoleerd van karakter hetzij door grote hagel of downburst windstoten 40-50kt . Wateroverlast is een verschijnsel dat wat algemener kan optreden tijdens de nacht, maar in dit bestek geen criterium tot extra verhoogde waarschuwing. Timing: eerste geïsoleerde onweersbuien (met wind of hagel schade) door thermiek zijn mogelijk vanaf de late namiddag, in Limburg grootste kans, maar mogelijk ook getriggerd door de orografie van de Ardennen. Vanaf de avond grotere kansen op grootschalig onweer vanaf het zuidwesten dat een flink stuk van de nacht kan blijven doorwoeden, met dan vooral erg veel bliksemactiviteit maar dan wel afnemende kansen op zware verschijnselen van hagel of wind.

Update 27/07 om 1300 uur

De laatste modellen nog eens bekeken en het blijkt dat de schering in richting aan de voorzijde van de thermische depressie wat groter zou zijn dan aanvankelijk berekent. Grootste waarde SREH 0-3 km ligt zelfs rond de 200 à 250 m²/s², dit tijdens de avond over het westelijke tot centrale deel van België. Dat dan tesaam met een CAPE van ergens tussen de 1500-2000 J/Kg geeft een EHI tussen de 1 à 2. Ondergrens voor supercellen (0,2) wordt dus ruimschoots overschreden, zodat we niet anders kunnen dan er ook rekening mede te houden dat dat type van onweercellen zich kan ontwikkelen tijdens de avond periode, dit voornamelijk aan de voorzijde van een wat groter buiencomplex (mogelijk dus MCS) dat tijdens de late avond of nacht ons land passeert. Verder zien we dat zowel UKMO, GFS als ETA de grootste klad regen geeft ergens over het westen van Henegouwen, groot stuk van Oost-Vlaanderen & het noordwesten van Antwerpen, kans op wateroverlast lijkt daar dus grootst.

Geopteerd werd om de waarschuwinggraad te verhogen in een zone aangegeven op de kaart, dit alwaar de hoogste SREH waarden zijn terug te vinden tijdens de avond met dus kans is op supercellen en zijn typische zware verschijnselen van grote hagel of zeer zware windstoten, zelfs een hoos in de categorie tussen F0 – F2 valt niet geheel uit te sluiten.

Inmiddels op het ogenblik van schrijven ook al een multicell actief over het noorden van Frankrijk die allicht wel zal stand houden, mede door de orografie en de komende uren dus ook de Ardennen zal bereiken, timing op kaartje daarom een beetje vervroegd.

Update 27/07 om 2230 uur.

Tot nu toe tegenvallende resultaten voor de onweersliefhebber in Vlaanderen: over de Ardennen trekt nu wel een MCS met boogecho structuur binnen. Geen enkel model had dat daar voorzien, dus ook de weerman niet. Voor die regio code opgetrokken naar rood met kans op zware windstoten. De radar geeft wel geen indicatie van grote hagel en dat lijkt er ook niet meer in te zitten. Aan de kust en een strook hierachter is het in ieder geval al voorbij, zelfs geen onweer gezien aldaar. Het centrum van ons land ligt nog wat op de wip, misschien ontstaat in de loop van de nacht ook daar nog een MCS, meeste modellen laten zoiets uitschijnen, maar voor hetzelfde geld niet meer dan wat dynamische brol (weliswaar met veel regen) die zou amalgameren met de MCS over de Ardennen. Kansen op zware verschijnselen lijken enkel nog weggelegd voor zware windstoten, dit dan enkel bij een eventuele nieuwe squall line. Die grote onzekerheid of de modellen het bij het rechte eind zullen hebben, een downgrade naar code oranje voor het centrum.

Update 28/07 om 0001 uur.

Tot nu toe tegenvallende resultaten voor de onweersliefhebber in Vlaanderen: over de Ardennen trekt nu wel een MCS met boogecho structuur over, maar de zwaarste fenomenen zoals zware windstoten liggen al achter de rug. In feite had dat geen enkel model daar voorzien, dus ook de weerman niet. Aan de kust en een strook hierachter is het in ieder geval al voorbij, zelfs geen onweer gezien aldaar. Over het centrum in de loop van de nacht nog erg veel regen op een nieuw buiencomplex dat zich zal vormen en amalgameren met de MCS over de Ardennen. Zware verschijnselen lijken er niet meer in te zitten, wel lokaal erg veel regen. Allicht reactiveert het nog wat w.b. het aantal ontladingen. Beslist werd om over te gaan een algemene downgrade voor hooguit gewone onweersverschijnselen tot de ochtend, het laatst over het uiterste oosten tot zuidoosten.

Korte terugblik gisteren vrijdag:

de min of meer verwachtte MCS is tijdens de avond een stuk oostelijker uitgekomen dan hetgeen de meeste modellen lieten uitschijnen. Op een gegeven moment zat daar volgens de radar een bowecho in met ook wat kleinere boogsegmenten. Het is juist op die segmenten dat er lokaal windschade is opgetreden, dit hetzij door valwinden maar het kan ook evengoed door een kortdurend hoosachtig verschijnsel geweest zijn. Eenmaal zo’n MCS tot stand is gekomen, is de interessantste kant altijd die van de inflow zijde, gewoonlijk is dat langs het oosten. Gisteren niet anders wat maakte dat er in Vlaanderen, die dus langs de verkeerde kant lag, er op een verloren donderslag na echt niets te beleven viel. Het ontstaan en eventueel zelfs de track van zo’n MCS is door de modellen zeer moeilijk op voorhand in te schatten, we moeten er mee leven dat het bij zulke mesoschaal systemen altijd wat gissen is waar precies het vuurwerk gaat ontstoken worden. Voor de onweersliefhebber die er ligt op te wachten is dat dan uiteraard brute pech, maar gelukkig zijn er ook de keren dat het allemaal eens meezit (of zal meezitten).