Update 20/06 om 2230 uur

Donderdagavond passeert er een koufront van zuidwest naar noordoost doorheen ons land. Aan de voorzijde tijdelijk advectie van wat warmere en ook vochtiger lucht. Hierop en aan de voorzijde ervan is de atmosfeer potentieel labiel en dat reikt tot bijna 13 km hoogte. Lijkt het ideaal recept voor het ontstaan van dikke ploffers. De schering in snelheid (LLS zo’n 25 kt en DLS 30 kt) is best stevig te noemen met dus een goeie organisatie der buien (multicells), waarbij we opnieuw moeten rekening houden met lijnvorming oftewel squall line met het speciale geval van een boog echo. Bij dit laatste zijn (zeer) zware windstoten (als downburst) nooit veraf. De schering in richting lijkt matig van aard: SREH 0-3 km komt ergens uit tussen de 100-150 m²/s². SBCAPE ligt ergens rond de 1000 J/Kg, mogelijk iets meer zelfs. Combi CAPE/heliciteit komt uit rond een waarde van 0,4. De ondergrens van supercellen ligt op 0,2, dus geïsoleerd zou zich ook een supercell met randverschijnselen (hoos/grote hagel) kunnen voordoen. Methode Ivens berekent windstoten 40-50 kt, indien downburst mag daar nog een 10 kt worden bijgeteld. De Fawbush-Miller methode voor doorsnede hagel ziet in theorie rond de 3 cm wel zitten.

Het koufront lijkt op een ideaal tijdstip te passeren, op het warmst van de dag en gezien de goede dynamiek lijkt de kans op zwaar onweer vrij reëel. Meest waarschijnlijke zware verschijnsel voor schade lijken de zware windstoten op de squall line te zullen worden, maar geïsoleerd kan ook grote hagel een probleem vormen. De kans op een supercell lijkt eerder klein, maar het kan in theorie aan de voorzijde van zo’n lijn wel opduiken. De modellen geven de meeste kans op een ontploffend convectief signaal over het westen van ons land, maar we weten met zijn allen dat ruim op voorhand zulks altijd wat koffiedik kijken is. Over gans het land is de labiliteit alvast even diep, dus het zware weder kan in theorie dan ook over het gans het land optreden.

Voorlopig landelijk code rood, donderdag bekijken we of een up- of downgrade noodzakelijk is of niet.

Korte update 21/06 om 1200 uur.

Het laatste meso model van UKMO geeft de belangrijkste convectieve ontwikkeling op het koufront. En dat passeert later op donderdag ergens tussen 1800-2200 uur. Lijnvorming lijkt nog steeds vrij reëel, met eventueel kans op boogecho (segmenten) en dus is de mogelijkheid op (zeer) zware windstoten een prioritair punt van aandacht. Het kan landelijk, zij het lokaal, overal voorkomen. Aan de voorzijde van het koufront nog steeds een vrij kleine kans op een geïsoleerde supercell met randverschijnselen.
De waarschuwingsgraad van code rood blijft daarom ook behouden.

Korte terugblik op donderdagavond

Niet elkeen heeft last gehad van zwaar onweer, dat is vrij duidelijk. Men zou zelfs misschien kunnen denken dat de olifant een muis heeft gebaard, want waar zat ook alweer die squall line met eventuele vervaarlijke shelf? In België geen bewijs van een mooie shelf gevonden want de squall was uiteindelijk op vele plaatsen te verbrokkeld. De Nederlanders hadden wat dat betreft dan weer wat meer geluk, getuige de talloze foto’s op het net. Maar uiteindelijk blijft de schoonheid van een buienlijn vrij onvoorspelbaar. Gelukkig maar, want anders keken we er misschien niet eens meer van op. Geïsoleerd was er in België schade door de wind, van de officiële stations gaf Middelkerke 54 kt, Bierset (bij Luik) 49 kt, Koksijde 47 kt. Ook elders waren zulke waarden op lokale schaal mogelijk.