Update 17/06 om 1800 uur

Tussen het tweede deel van de zondagnacht en maandagvoormiddag trekt een golf op het polaire front vrij snel dwars doorheen België. De activiteit hiervan wordt nog eens versterkt door een hoogtetrog, dus aan PVA geen gebrek. Aan de oostzijde hiervan advectie van warme en vochtige lucht waarbij Tw 850 hPa oploopt tot 16°C. Vermoedelijk aan de oostkant ontstaat er net voor het regengebied, in de potentiële labiele atmosfeer, een flinke buienlijn, allicht op een lijn als squall line. Benevens een flinke snelheidsschering (zowel van LLS als DLS >30kt), zien we dat de ook schering in richting erg groot is bij passage van dat systeem. SREH 0-3km geeft over het westen zelfs waarden van 600 m²/s², maar daar zou de atmosfeer eerder stabiel moeten blijven dus eerder een flinke klad regen dan buien. Meer naar het oosten daalt die SREH tot rond 300 m²/s², ook nog vrij behoorlijk. Maar de labiliteit lijkt niet echt fantastisch groot te zullen uitpakken, over westen niet vreemd dat CAPE gewoon 0 blijft, meer naar het oosten kunnen er een paar 100-den J/kg inzitten. Die labiliteit is te vinden >1,5 km hoogte, het aanstormend systeempje moet volstaan om vanaf dat niveau convectie te lanceren, en eenmaal dat gebeurd kan dat dan reiken tot een hoogte van ongeveer 10 km. Combi CAPE/heliciteit (EHI) geeft over het centrum en oosten maximaal 0,3 (ondergrens voor supercellen is 0,2), zodat er een kleine kans bestaat op het ontstaan van enkele supercellen met de typische randverschijnselen als hoos of grote hagel. De Ivens methode van rukwinden geeft als richtgetal rond de 50 kt over het centrum en vooral oosten. Fawbush-Miller methode ziet niet meteen grote hagel zitten.

Concluderend: niet alles zit mee voor zwaar onweer, het passeert allemaal op een vrij ongunstig tijdstip zodat we eerder opteren voor een kleine kans op zware verschijnselen. Meest waarschijnlijke verschijnsel lijkt de sterke wind (op de squall line), maar een geïsoleerde supercell (met grote hagel / hoos) lijkt vooral over het oosten ook niet geheel uit te sluiten.