Update 15/06 om 1400 uur

Ons land ligt aan de oostflank van een hoogtetrog die over de Britse Eilanden maar weinig van plaats lijkt te veranderen. Aan de grond is er deze voormiddag een koufront gepasseerd, maar die golft wat verderop in de buurt van de Golf van Biskaye. In een strakke ZW stroming trekt de golftop hiervan vannacht dwars doorheen België met over het zuidoosten tijdelijk vrij hoge Tw 850 hPa waarden van 14-15°C, elders blijft dat rond de 10-11°C. De as van de jetstream komt vanavond en vannacht over het noordwesten van ons land te liggen, waarbij we dan tijdelijk in de rechter ingang hiervan terecht komen. De potentiële instabiliteit is niet echt diep te noemen, hooguit reikend tot 5 à 7 km hoogte, maar wel in een scheringsrijke omgeving (zowel in snelheid als richting) wat bevorderlijk is voor eventuele ondiepe supercellen met randverschijnselen als kortstondig zware wind (hoos) of grote hagel. Dus toch maar de vinger aan de pols houden dat vanavond over het westen en later vannacht meer over het centrum (eventueel oosten) een lokale (verscholen) supercel met zulke randverschijnselen kan opduiken. De cijfers lijken veelbelovend: schering in snelheid LLS 30 kt, DLS 70 kt. In richting (SREH 0-3km) vanavond rond de 200 m²/s², vannacht tijdelijk zelfs >300 m²/s². SBCAPE is vrij slap met waarden ergens tussen de 100 en 400 J/kg. Combi CAPE/heliciteit (EHI) geeft dan over het westen vanavond waarden van rond de 0,3, en later in nacht over het centrum bijna 0,9. De ondergrens voor supercellen ligt op 0,2, dus met die cijfers lijken ze zeker niet onmogelijk. De BRN Shear lijkt dit te bevestigen met cijfers die vanavond rond de 90 m²/s² liggen en vannacht zelfs tot 110-120 m²/s² toppen. De theorie zegt dat significante supercellen kunnen opduiken tussen 40-140 m²/s². Verder geeft de Ivens methode voor convectie rukwinden waarden tussen 40-50 kt, Fawbush-Miller methode ziet wel niet meteen grote hagelstenen.

Concluderend: deze namiddag over het westen mogelijk al een bui met gewone onweersverschijnselen. Maar vanavond over het westen dan die vrij kleine kans op ondiepe supercellen met eventueel z’n typische randverschijnselen als hoosachtig verschijnsel of grote hagel. Vannacht is die kans dan wat groter (maar toch niet groot genoeg voor code rood) over het centrale en mogelijk ook oostelijke deel van België. Dus wordt landelijk geopteerd voor code oranje. Waarschijnlijk gebeurd er niets over het uiterste zuidoosten.