Update 11/06 om 2300 uur

De buien van dinsdagnamiddag en -avond zullen wezenlijk niet veel verschillen met die van maandag want nog altijd een omgeving met weinig schering zowel in richting als snelheid. De potentiële labiliteit reikt een beetje hoger als maandag namelijk tot rond de 10 km hoogte, alwaar een temperatuur heerst van rond de -50°C. SBCAPE blijft echter nog steeds eerder bescheiden met waarden die rond de 500 J/kg liggen. Ivens methode convectieve rukiwinden komt niet verder dan 25 kt, de Fawbush-Miller methode voorziet ook geen grote hagel. Kortom het zullen opnieuw eencellige of wanordelijke meercellige exemplaren worden met lokaal gewone onweersverschijnselen zoals blikseminslag. Door de trage voortgang van die buien lokaal wel een flinke klets water met dus de klassieke gevolgen van wateroverlast. Initiële trigger is de thermiek: de convectie start in princiep bij een graad of 16 à 17. Over het uiterste noordwesten lukt dat waarschijnlijk niet door de al snel aanwezige undercutting koelere lucht vanaf de Noordzee. In de loop van de namiddag wordt ook de buienneiging in de rest van West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen daardoor wellicht onderdrukt. Maar gedurende de dag komt de terugkerende occlusie vanuit het noordwesten binnen en kan dan vooral over het centrum en oosten de buiendreiging nog een extra stimulans geven, allicht zelfs tot laat in de avond.