Update 10/06 om 2230 uur

Maandag trekt er in de loop van de dag een occlusie met labiel karakter traag doorheen ons land van zuid naar noord, maar ook hierachter blijft de atmosfeer potentieel labiel. Die labiliteit reikt tot ongeveer 9 à 10 km hoogte alwaar een temperatuur heerst van rond de -40°C. Dat zou moeten volstaan om ook onweersverschijnselen te trigeren. Kijkend naar de schering: die is zowel in snelheid als richting vrij zwak. SBCAPE komt ook met moeite net voorbij de 500 J/kg. EHI is <0,2, dus zeker geen supercellen. Als er zich buien ontwikkelen zullen het eencellige of wanordelijke meercellige exemplaren zijn. Ivens methode convectieve rukwinden komt niet veel verder dan rond de 30 kt en ook downbursts zitten er ook niet meteen in. Fawbush-Miller methode voorziet ook geen grote hagel. Concluderend: tijdens namiddag/avond kunnen er lokaal wat onweersbuien ontstaan, maar in princiep zonder zware verschijnselen. De modeluitvoer voorziet het grootste neerslag signaal tijdens de passage van de occlusie en deze zou al vrij vroeg in de dag doorheen het land trekken wat uiteraard niet echt bevorderlijk is voor veel ontladingen. Mogelijk dus achter die occlusie nog wat activiteit maar dat is dus beetje onzeker. Gezien de zwakke stroming in de bovenlucht, op plaatsen waar buien passeren is wel een flinke scheut water mogelijk met zijn typische gevolgen. Op het kaartje toch maar gegaan voor die vermoedelijke >50 ontladingen, landelijk gezien dan.