De storm van donderdag 18 januari 2007, welke gedurende een vrij lange tijd over ons land (en buurlanden) woedde, was er eentje van het “klassieke type”. Deze zijn op voorhand eigelijk vrij goed voorspelbaar omdat het over een relatief grote depressie gaat waarbij een uitgestrekte regio in zijn windveld terechtkomt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een rapid cyclogenese waartoe de fameuze “Kanaalrat” hoort. Die laatste kunnen nog destructiever te werk gaan omdat een golfje op het polaire front eenmaal langs de LU van een stevige jetstreak aangekomen plots kan ontploffen. Ze zijn veel moeilijk voorspelbaar dit zowel kwa kracht als locatie. Dat komt enerzijds omdat ze een kleiner gebied bestrijken en anderzijds omdat ze van relatief korte duur zijn. Bovendien is het ook niet altijd zeker dat het golfje wel zal “ontploffen”. Met de laatste weermodellen en krachtiger computers worden deze kleine en venijnige stormen stilaan wel beter ingeschat dat een paar jaren terug, maar verrassingen zijn en blijven mogelijk.

De storm van de 18de januari was op de modellen ruim op voorhand af te lezen en werd zowel kwa trekrichting als kracht goed ingeschat. Hoe komt het dat er zoveel schade is en zelfs doden vielen? Aan de schade valt weinig te doen, het is gewoon eigen aan windstoten in de klasse van 100-120 km/u. Dat er slachtoffers vallen is misschien deels te wijten aan onvoorzichtigheid (waarschuwingen worden letterlijk in de wind geslagen), of omdat ons jachtige leven ertoe leidt dat we gewoon niet meer kunnen thuisblijven, welk weer het ook mag zijn. De waarschuwingen werden in de media op tijd verzonden en waren correct zowel kwa kracht als timing. Het blijft natuurlijk altijd jammer dat er doden moeten vallen, het is spreekwoordelijk op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn.

Heeft de opwarming iets te maken met deze storm, of stormen van de de voorbije weken? Bijlange niet, het is toch maar wat makkelijk om zeggen dat als er wat “abnormaals” gebeurd met het weer het allemaal de schuld is van CO2 uitstoot en zijn gevolgen op ons klimaat. De mens is trouwens nogal kort van geheugen, regelmatig worden personen (van middelbare leeftijd !) geïnterviewd welke een storm zoals die van de 18de januari nog nooit gezien hadden. Wat een onzin toch, media lijkt echt wel enkel om zulke sentatieberichten te willen draaien. Doe eerst eens een steekproef bij 100 personen en we zullen misschien wat minder subjectieve indrukken voorgeschoteld krijgen.

Het is dus doodnormaal dat er zachte, normale en koude winters bestaan. In zachte winters (7 op de 10 is zacht !) is de kans op storm altijd groter, omdat de jetstream een stuk dichter in onze omgeving slingert en het weer veel dynamischer maakt (dat is trouwens altijd het geval in buurt van jetstream). West Circulatie (WC), zachte lucht, jetstream, veel wind en soms veel regen het hoort gewoon allemaal bij elkaar en dat is echt al eeuwenlang het geval. Geen onnodige paniek zaaien.