WINDHOOS RICHT EEN WARE RAVAGE AAN

In Kluizen, bij Evergem, heeft een windhoos daken beschadigd en bomen ontworteld in een woonwijk. De brandweer van Gent heeft het over een ravage in de buurt. De wijk werd donderdagmiddag getroffen. Tientallen huizen hebben schade opgelopen. In vijf straten werden de elektriciteitsleidingen afgerukt. Er werden ook dakpannen afgerukt en auto’s beschadigd. Ook in de buurt van Wachtebeke is er een windhoos gesignaleerd. Ook daar is er schade.

Bron bovenstaand bericht: VRT teletekst.

De vraag kan gesteld worden ging het niet eerder om wat turbulente rukwinden die bij passage van een felle buielijn optraden, misschien iets van een microburst verschijnsel met dus valwinden vanuit een effectief aanwezige onweersbui? Het kan, maar een hoosverschijnsel valt na bekijken van de weerkaarten ook zeker niet uit te sluiten. Zo zagen we dat de heliciteit rond dat moment een erg hoge waarde had van zowaar rond 500 m²/s², hozen van kaliber F0 starten al bij waarden van gemiddeld 60 m²/s², een F1 bij gemiddeld 105 m²/s² en bij een F2 is dat gemiddeld 210 m²/s². Met die 500m²/s² kon een hoos dus perfect. Meer bewijzen zoeken? De LLS lag ergens rond 15 m/s, ruim in de klasse voor een F1 tornado (die ligt tussen 9 en 20 m/s) De DLS lag rond 20 m/s ook ruim in de klasse van een F1 tornado (die ligt tussen 15-27 m/s). In de praktijk had zich een sterke buienlijn ontwikkeld (met onweersverschijnselen) die het minstens een uur heeft uitgehouden, en de jet lag ook nog een keer vrij gustig (LU) om de convectie nog eens extra aan te wakkeren. Enig minpunt lijkt de kleine CAPE waarde maar deze spelen uiteindelijk geen doorslaggevende rol. Mijn conclusie luidt dan ook: ja het kunnen hoosachtige verschijnselen geweest zijn.