Algemene update vrijdag 08/12 om 2030 uur, volgende dinsdag 12/12.

Synoptische analyse & evolutie: op het 500 hPa vlak komt er een kleine variatie op het thema “WC”. De barokliene band schijnt zich even wat terug te trekken naar het noorden. Het vastgeroest hoog der Azoren ziet aldus kans om wat uitlopers naar onze omgeving te sturen. Dat gebeurd onder andere dit weekend. Maandag is er opnieuw de doortocht van een trog in de hoogte: het gelieerde front sleept een tijdje over onze omgeving waardoor de maandag en dinsdag grotendeels in het water kunnen vallen. Erna de invloed van een nieuwe uitloper van het hoog. Hoe lang deze rug stand houdt is voorlopig onduidelijk: DWD houdt het minstens tot volgend weekend droog, GFS luidt vanaf donderdag opnieuw de klok van nat, zacht & winderig herfstweer. Wordt hoe dan ook vervolgd op dinsdag.

De temperatuur op 850 hPa: zaterdag & zondag -3°C, maandag 3°C, dinsdag & woensdag 1°C. Dit seizoen mogen we er gemiddeld een graad of 8°C bijtellen om aan de Tmax te geraken. De spreiding op het diagram toont echter aan dat advectie van een bepaalde luchtsoort in de onderste luchtlagen een even belangrijke rol speelt, zodat de regel van T850 hPa niet altijd opgaat. De normaal schommelt rond 7°C met tijdelijk afkoelende bovenlucht zitten we dit weekend tijdelijk rond deze waarde. Vanaf maandag er weer wat boven, vanaf woensdag door continentale invloed (met vergrote mist en stratus kansen) misschien weer rond die waarde.

Onweerskansen:

Tussen vrijdag en zondag weliswaar koude bovenluchten, maar de atmosfeer boven België is te droog dus: nihil.

Sneeuwkansen:

In loop van zaterdag neemt de dikte 1000-500 hPa een dipje naar 528 dam. Dat zou theoretisch vaste neerslag kunnen opleveren voor Hoog België. Als we de betere Boyden methode nemen, met name de dikte 1000-850 hPa, komen we minimaal ergens uit op 130,5 dam. Met een verwachte druk rond 1010 hPa geeft dit op een hoogte van 700m 20% kans op vaste neerslag. Echter er wordt geen neerslag signaal meer voorzien, dus houden we het ook op nihil.

Van maandag tot en met volgend weekend is er helemaal geen winterweer met sneeuw te bekennen.

Na het volgend weekend, en dit tijdens periode 17-21 december, zou er misschien een verwoede poging kunnen komen tot iets wat op winter kan lijken. T850 zakt misschien wel tot -5°C, voor de hoogste toppen van de Ardennen zou er dan inderdaad tijdelijk wat wits inzitten (er moet dan wel tenminste neerslag vallen), maar voor Vlaanderen blijft deze afkoeling (bij maritiem weer) ruim onvoldoende om de harten wat sneller te laten slaan. Het blijft dus wachten tot er minstens een -7°C uit de bus rolt, de GFS ensembles laten echter zulks in het gros van de leden niet gebeuren en dit tot tegen de kerstdagen. De control run is niet meer dan een koude uitbijter en blijft tot nader order dus erg ongeloofwaardig.

Stormkansen

Maandag komt op 900 hPa tijdelijk een 45KT te staan. In buurt van koufront kan deze waarde aan de grond mogelijk benaderd worden, dus dat valt in de klasse van zware windstoten. Langs de kust zou er gemiddeld aan de grond een 20-25KT kunnen komen te staan, dat is windkracht 5 à 6, geen storm dus.

Weersvoorspelling:

Zaterdag: wisselende bewolking en overwegend droog, enkel over het (uiterste) westen kleine kans op buitje.

Zondag: zonnige perioden.

Maandag & dinsdag: overwegend grijs en nat, later op dinsdag mogelijk toch wat droger met misschien zelfs een opklaring.

Woensdag: zonnige perioden.

Tmax Vlaanderen: weekend rond 8°C, erna een paar graden hoger.